Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin en büyük elektrik üretim projelerinden Ilısu Barajı’nın altı türbininden ilkinin hizmete alınması dolayısıyla düzenlenen törende, enerji piyasası ile ilgili açıklamalar yaptı.
Ilısu Barajı’nın her biri 200 MW kurulu gücündeki 6 türbininden ilkini devreye alarak enerji üretimine başladıklarını belirten Bakan Dönmez, diğer türbinlerin de birer ay arayla faaliyete geçeceğini ve yıl sonunda tesisisin tam kapasiteye ulaşacağını söyledi.
Ilısu Barajı ve HES’in tam kapasite devreye girdiğinde yıllık 4.1 milyar kWh enerji üretebileceğini ifade eden Dönmez, ülke ekonomisine yılda yaklaşık 2.5 milyar lira katkı sağlanacağını bildirdi.
Son 18 yılda toplam 526 hidroelektrik santralini tamamlayarak 16 bin 554 MW hidroelektrik kurulu gücünü devreye aldıklarını anlatan Dönmez, şöyle konuştu:
“Bu santrallerden 310 milyar kWh elektrik üretimi gerçekleştirdik. Böylece yaklaşık 17 milyar dolarlık doğalgaz ithalatının da önüne geçtik. Bugün hidroelektrik kurulu gücümüz 28,713 MW’a ulaştı. Bu da yerli ve yenilenebilir kaynaklara dayalı toplam kurulu gücümüzün %50’sine denk geliyor.”
Son 5 yıl içinde devreye alınan toplam kurulu gücün yaklaşık %70’inin yerli ve yenilenebilir kaynaklardan oluştuğunu belirtti ve sözlerini şöyle sürdürdü:
“Geçtiğimiz yıl yerli ve yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimimiz %62 seviyesine ulaştı. Hidroelektrik santrallerimizin bu üretimdeki toplam payı %47.3 oldu. 2019 yılında santrallerimiz 88,886 GWh ile tüm zamanların en yüksek hidroelektrik üretimini gerçekleştirdi. Mayıs ayının ilk haftası itibarıyla yerli ve yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretiminde hidroelektrik santrallerinin payı neredeyse %52 seviyesine ulaştı.”
Nisan 2020 itibarıyla yerli ve yenilenebilir kaynakların toplam kurulu güç içindeki payının da %61.8’e ulaştığını bildiren Dönmez, hidroelektrik kaynakların toplam kurulu gücün %31.4’ünü, yerli ve yenilenebilir kurulu gücün de %50.7’sini oluşturduğunu belirtti.
Dönmez, Türkiye’nin sadece hidroelektrik santrallerin inşasında değil, burada üretilen elektriğin jeneratörlerini de yüzde 100 yerli ve milli imkanlarla üretebilir aşamaya geldiğine dikkati çekerek, geçen aylarda Keban Hidroelektrik Santrali’nin yerli jeneratör testlerini tamamlayarak başarıyla devreye aldıklarını söyledi.
Dönmez, Keban için hazırlanan 160 MW gücündeki dev jeneratör sayesinde elektrik üretiminde %10’luk bir verim artışı yakaladıklarını kaydetti.