EÜD’ün, ELDER ve McKinsey işbirliği ile 5 Mayıs 2020 tarihinde düzenlediği video konferansa rekor sayıda katılım oldu. Konferansa, aralarında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan başta olmak üzere, kamudan ve özel sektör üretim, dağıtım, tedarik ve perakende şirketlerinin yanı sıra sektörümüze hizmet sağlayan ekipman üreticisi, finans kurumları gibi firmalardan 500’e yakın yönetici ve uzman katıldı.
Covid-19’un elektrik piyasalarına etkileri ve gelecek öngörülerinin paylaşıldığı toplantıda açılış konuşmalarını EÜD Başkanı Cem Aşık ve ELDER Başkanı Serhat Çeçen gerçekleştirdi.
Toplantının açılış konuşmalarında şu mesajlar ön plana çıktı:
- Elektrik tüketimi ve tahsilat oranlarındaki düşüşlerin sektör oyuncularının finansal sürdürülebilirliklerini etkilediği; bunun zincirleme etki yaratmasının önlenmesinin önemi,
- Sektörün bazı sıkışan noktalarına yapılacak nakit enjeksiyonu, sabit maliyetlerin düşürülmesi ve yükümlülüklerin ertelenmesi gibi desteklerle bu günleri atlatılabileceği,
- Kartlarını doğru oynadığı ve güvenilir piyasa yapısını koruduğu takdirde Türkiye’nin yeniden bir yatırım hikayesi yazmasının mümkün olduğu
ELDER’in yayınladığı duyuruda ise ELDER Başkanı Serhat Çeçen’in açılış konuşmasındaki şu ifadelere yer verildi:
“Nisan ayı elektrik talebi bir önceki yılın aynı dönemine göre %14 oranında düşmüştür. Nisan ayı piyasa takas fiyatı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %7 oranında azalmıştır. Diğer taraftan, tahsilat oranlarında materyal gerilemeler gözlemliyoruz. Elektrik fiyatları ve yatırımlarındaki düşüşler ile tahakkuk ve tahsilat oranlarındaki azalışlar; sektör oyuncularının finansal sürdürülebilirliklerini etkilemektedir. Normalleşme olarak tanımladığımız Covid-19 öncesi dünyaya dönüş, farklı senaryolara göre 2021 yılının sonuna kadar uzamaktadır. Bu senaryoların yapımında gerek sağlık gerekse ekonomi alanında iki farklı faktörün belirleyici olduğunu değerlendiriyorum. Bunlar; kamu sağlığı önlemleri ve ekonomi politikaları önlemleridir. Senaryolar özellikle belirsizliğin yüksek olduğu dönemlerde ortak aklı hayata geçirebilmek adına sektörümüz paydaşlarına perspektif ve ipuçları verecektir. Böylece ‘bilinen bilinmeyenler’ olarak tabir edebileceğimiz normalleşme sürecine yönelik aksiyonlarımıza katkı sunacaktır.”
Açılış konuşmalarının ardından, McKinsey tarafından hazırlanan, araştırmalar ve gelecek senaryolarını içeren sunum yapıldı. Sunumda farklı senaryolara göre büyüme beklentileri, yapılan pazar araştırmaları, sektörler arası karşılaştırmalar, fiyat ve tüketim beklentileri ile salgın sonrası döneme yönelik hazırlıklar gibi konulara değinildi.
Konferans, Türkiye ile Almanya’dan katılan uzmanlar tarafından yanıtlanan soru ve cevap kısmı ile son buldu.