GE, ENGIE Group’un Türkiye’deki Baymina enerji santralinde rotor gerilim kontrolü modernizasyonunu gerçekleştirdi. ALSPA buhar türbini kontrol sistemlerinden en yeni teknolojili Mark VIe kontrol sistemine geçilmesi başarıyla gerçekleşti. Alanında bir ilk olan proje, yeni kontrol teknolojilerini barındırıyor. Bu geçişte sistemin temel donanım altyapısı da tamamen korunuyor. Güçlendirme sonucunda, buhar türbininin esnekliği, güvenirliği ve emre amadeliği geliştirdi. Santralin, kontrol sistemine yönelik veri analitiğiyle birlikte daha akıllı operasyon kararları almasına imkân tanındı.
Baymina Mühendislik ve Bakım Müdürü Hayati Yıldırım, modernizasyon projesiyle ilgili olarak: “Baymina enerji santralimiz yaklaşık 15 yıl önce faaliyete girdiği için artık kontrol sistemimizi modernize etmek bizim için önem taşıyordu. GE’nin donanım ve yazılım çözümlerinden yararlanarak artık taleplere daha hızlı yanıt verebileceğiz. Aynı zamanda bakım maliyetlerini de düşürebileceğiz. Ayrıca yeni çözüm konusunda sağlanan eğitimlerden son derece memnunuz ve enerji santralimizdeki filo operasyonlarını iyileştirmek üzere GE ile olan güçlü iş ilişkimizi ve kazanıma dayalı yaklaşımımızı sürdüreceğiz.” dedi.
Proje, Alstom tarafından geliştirilmiş olan ALSPA P320 V1 kontrol teknolojisinden GE’nin Mark VIe sistemine geçiş yapılması açısından ilk modernizasyon projesi olma özelliğini taşıyor. Proje kapsamındaki mühendislik, devreye alma ve eğitim süreçlerini içeren uygun maliyetli çözümlerimiz; kontrol sisteminin ayak izini, kontrol sistemi programını, giriş çıkış modüllerini ve saha kablolamasını aynen koruduğu için duruş sürelerini kısaltıyor ve üretim kayıplarını önlüyor.
Proje kapsamında, devreye girme sürelerini kısaltan, güvenilirliğin ve emre amadeliğin iyileştirilmesini sağlayan yeni bir buhar türbini gerilim hesaplama aracı olan Turbomax da kullanılmıştır. Turbomax, devreye girme süresi ve rotor ömrü arasındaki dengeyi koruyor. Makine, gerilim hesaplarının doğruluğunu artırarak operasyonların verimini artırıyor.
GE Power Automation & Controls Genel Müdürü Olivier Jamart, konuyla ilgili şunları söyledi: “Bu tür başarılı projeler müşterilerimiz için hayati önem taşıyor. Bunun nedeni, operasyonlarımızın beyni niteliğindeki kontrol teknolojilerimizin, santral boyunca entegre halde olmasıdır. Üç yılda geliştirdiğimiz Modernizasyon Paketimiz, en yeni Mark VIe teknolojisini sunuyor. Bu paket, Baymina gibi santral operatörlerinin maliyet tasarruflarından yararlanmasını sağlayarak, kontrol sistemlerinin komple yenilenmesine kıyasla duruş sürelerini %30’a varan oranlarda düşürüyor ve sistemde oluşabilecek problem riskini de azaltıyor. En yeni siber güvenlik çözümlerinin yer aldığı bu çözüm paketi, santral varlıklarının güvenilirliğini ve emre amadeliğini arttırıyor ve operatörlerin kontrol verilerine dayalı daha doğru karar vermesini sağlıyor.”
GE’nin Baseline Security Center platformu sayesinde şirketler siber güvenlik konusunda daha da güçlendirilebiliyor. Platform, siber riski azaltmaya yönelik bir dizi entegre araç, yapılandırma ve hizmetler içeriyor. Baseline Security Center çözümünde; yeni nesil virüs önleme, sertifika yetkilendirme, domain kontrolü, yazılım güncelleme yönetimi, konfigürasyon kontrolü, siber saldırı algılama, kimlik yönetimi ve erişim kontrolü, sistem donanımının güçlendirilmesi, sistem yedekleme ve kurtarma, günlük veri toplama, güvenlik sorunları ve olaylarının yönetimi, ağ altyapısı yönetimi gibi özellikler yer alıyor.
ENGIE’nin 770 MW gücündeki santrali, 2003 yılında, her biri 235 MW gücündeki GE imzalı iki 9FA.03 gaz türbini ve Alstom imzalı 325 MW gücündeki Alstom DKY224-4N4/B buhar türbiniyle faaliyete başlamıştı.