Dolar/TL başta olmak üzere TL cinsi yatırım araçlarında koronavirüs salgının küresel ekonomik aktiviteye etkisinin artabileceğine yönelik endişelerle 24 Şubat’ta görülen sert satış baskısı sürüyor.
Havacılık sektöründe %6’ya bankacılıkta %4’e yaklaşan, dolar/TL’de ise 6.16’nın üzerinin test edilmesiyle sonuçlanan sert satışlar, piyasada dalgalanmaya neden oluyor.
Kur, 24 Şubat’ta önemli bir psikolojik seviye olan 6.15’i de aşarken, küresel hisse senedi piyasasında da satış baskısı görüldü. Virüsün İtalya ve Ortadoğu’da da yayılması sonrası, küresel baskı kuvvetlendi.
Hemen hemen tüm enfeksiyonlar Çin’de bulunuyor ancak Güney Kore, İtalya ve İran’daki vakalarda son zamanlarda yaşanan sert artışlar, bu hafta başında piyasaların çöküş yaşamasına neden oldu.
Uzun yıllar güvenli liman alımları ile bilenen Japon para birimi yen ise bu kez virüse coğrafi yakınlığı nedeniyle satış baskısı altında kaldı.
Dolar, altın ve ABD tahvilleri küresel endişelere karşı güvenli liman alımlarıyla sert değer kazançları yaşarken gelişmekte olan para birimleri ise güçlenen dolar karşısında sert değer kayıpları gösteriyor. Dolar endeksi 100 seviyesinin hemen altındaki seyrini sürdürürken ABD tahvil getirileri ise sert düşüşler gösteriyor.
Bankacılar, koronavirisün Türkiye ekonomisine etkilerinde ise birçok kanaldan hem negatif hem pozitif yansımaların görüldüğüne dikkat çekiyorlar. Öte yandan virüsün küresel ekonomiye etkisinin ne yöne ilerleyeceği konusunda belirsizlik ise Türkiye özelinde hangi etkilerin öne çıkacağının da belirsiz olmasına neden oluyor.
Küresel riskten kaçış nedeniyle piyasalarda yaşanan satış baskısı TL’ye negatif etki yaratırken, tekstil başta olmak üzere ihracat talebinde sektörel bazı artışlar da görülüyor. Koronavirüsün Türkiye makro göstergelerine bugüne kadarki en büyük etkisi ise bankacılara göre petrol fiyatlarındaki düşüş.
Brent tipi ham petrol ise Ocak ayı başındaki 72 dolardan 55 doların altına kadar geriledikten sonra 25 Şubat sabahı 56.5 dolar civarında seyretti. Bu düşüşün kalıcı olması enerjide dışa bağımlı olan Türkiye’nin ödediği enerji maliyetini ve cari açığı da aynı ölçüde azaltıyor.
Öte yandan küresel merkez bankalarının yeni bir faiz indirimine girebileceği beklentilerinin her geçen gün güçlenmesi de gelişmekte olan ülkeler genelinde pozitif fiyatlama etkisi yaratabilecek bir süreç. Bunun yanında Çin’e yapılan ihracatta negatif etki yaşanan sektörler ve turizm konusunda endişeler de söz konusu.
Avrupa ve ABD başta olmak üzere yeni faiz indirimi beklentileri ise kuvvetleniyor Fed’in federal fon oranı için vadeli kontratlar Haziran ayına kadar faiz indirimi ve yıl sonuna kadar 50 baz puandan fazla faiz indirimi fiyatlamaya başladı.
Küresel satış baskısı ABD piyasalarının kapanışının öncesinde bir miktar azalmış durumda. Benzer etki Asya piyasalarında da bu sabah itibarıyla görülüyor.
Suriye ve Libya’daki jeopolitik gelişmelerde piyasalarda endişe konusu olarak takip edilmeye devam ediliyor.