PV güneş paneli üretecek Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası törenle açıldı

Silikon teknolojisi ile fotovoltaik (PV) güneş paneli üretecek Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası törenle açıldı.

YEKA-1 GES ihalesi ile kurulum süreci başlayan Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası, Ankara’da üst düzey katılımla düzenlenen törenle açıldı. Fabrikanın panel üretim süreçlerinin tamamını gerçekleştirmeye hazır olup olmadığı veya hangi süreçler için hazır olduğu yönünde teknik bilgiler verilmedi.

Açılış töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’yi, yenilenebilir enerji teknolojilerinin tasarımı, üretimi ve markalaşmasında bir üst lige çıkararak bu alanda söz sahibi ülkelerden birisi haline getirme amaçladıklarını söyledi.

Dönmez, YEKA yarışmasından 6 ay sonra fabrikanın temelinin atıldığına dikkati çekerek, “400 milyon dolarlık yatırımla hayata geçen fabrikamız dünyanın tek çatı altında faaliyet gösteren tek tam entegre güneş paneli tesisi olacak. Fabrikanın gerçekleştirdiği üretimle her yıl yaklaşık 100 milyon dolarlık panel ithalatını da engellemiş olacağız. Bugün dünyada Çin ağırlıklı olmak üzere 20 entegre fotovoltaik güneş paneli fabrikası var. Türkiye de bugün itibarıyla bu kategoride yer alan ülkeler arasına girdi.” diye konuştu.

Tesiste güneş enerjisi teknolojilerinin geliştirilmesi için bir Ar-Ge merkezi kurulacağını dile getiren Dönmez, bu merkezde 100 araştırmacının görev alacağını söyledi.

Dönmez, %70’in üzerinde yerlilik oranı ve yıllık 500 MW güneş paneli üretim kapasitesine sahip fabrikanın ilk etap panel üretiminin Türkiye’nin en büyük güneş enerjisi santrali olacak Konya Karapınar GES’te kullanılacağını bildirdi.

1 milyar dolarlık yatırımla yıllık 2.6 milyar kWh elektrik üretecek Karapınar GES’in 2020 Eylül ayından başlayarak her ay 40 MW’lık bölümler halinde devreye alınacağını belirten Dönmez, buranın 33 ayda tam kapasite işletmeye geçeceğini ifade etti.